Geschiedenis van Side

Als je vandaag de dag door Side wandelt, met een lekker zonnetje op je armen en helemaal in de vakantiestemming, zal je niet direct beseffen dat de geschiedenis van Side zo lang en woelig was. Hieronder volgt een beknopte samenvatting over de geschiedenis van Side.

Geschiedenis van Side; Romeinse en Arabische overheersing

Side werd gesticht in de 7 e eeuw voor Christus, en is dus echt een heel oude stad. Dankzij de gunstige ligging en door de aanwezigheid van de natuurlijke haven, groeide Side al snel uit tot één van de belangrijkste handelssteden in het rijk Pamphylië. In het jaar 333 v. Chr. werd Side veroverd door Alexander de Grote en vanaf die tijd is de geschiedenis van Side een afwisseling van machtsovernames door o.a. de Ciliciërs en de Seleuciden en later ook de Arabieren en Ottomanen. Tijdens de laatste eeuw voor Christus nemen de Romeinen echter weer het roer over en Side maakt dan een periode van welvaart door. De stad werd hét centrum voor de slaven- en andere handel in het Middellandse Zeegebied.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

Vanaf de 4 e eeuw stopt deze bloeiperiode en volgt een periode van veroveringen en plunderingen. In de 7 e eeuw wordt Side helemaal geplunderd door Arabische veroveraars. Later werd de stad weer opgebouwd om vervolgens in de 13 e eeuw nog zo’n dieptepunt door te maken. Aan het eind van de 19 e eeuw is Side weer hersteld tot een levendig vissersdorp en begint weer helemaal op te bloeien. Tegenwoordig is de stad uitgegroeid tot een welvarende en gezellige badplaats met vele historische bezienswaardigheden.

Als gevolg van dit indrukwekkende verleden kun je in Side veel monumentale bouwwerken zien in de oude stad, zoals het theater, de stadsmuren en de tempels.  Bezoek ook zeker het in het Romeinse badhuis gevestigde museum waar vele voorwerpen te zien zijn die gevonden zijn tijdens de opgravingen.