Oude centrum

De streek rond Side kent een lange geschiedenis en er zijn dan ook diverse historische monumenten te vinden, ook in Side zelf. De oude binnenstad ligt op een schiereiland, van bijna 1 km lengte en 400 m breedte. Het schiereiland heeft een natuurlijke haven en dat, in combinatie met de strategische ligging van de plaats, maakte van Side een welvarende stad waar vaak om gevochten is. In de loop der eeuwen waren er dan ook verschillende machthebbers die er de dienst uit maakten. In het oude centrum van Side zijn bijvoorbeeld de restanten van een oude Griekse tempel te zien, alsmede een Romeins theater.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

Bezienswaardigheden in het oude centrum

Side werd gesticht door de Grieken, al zo’n 7 eeuwen voor Christus! Overblijfselen uit de Griekse tijd zijn o.a. de tempels van Apollo en Athene. Als je omhoog kijkt naar deze indrukwekkende bouwwerken zie je dat de friezen versierd zijn met Medusahoofden. Het is niet moeilijk je voor te stellen hoe machtig deze tempels er ooit uit gezien moeten hebben. Het Romeinse theater stamt van veel latere tijd en is gigantisch groot; het biedt ruimte aan wel 17.000 bezoekers. Het werd in de 2 e eeuw gebouwd en werd rond de 4e eeuw onderdeel van de stadsmuur. In het oude aquaduct, dat water vervoerde van Manavgat tot Side, werd in de 20e eeuw een groot gat gemaakt, waardoor het een soort doorgang is. Dat wordt vaak gezien als de oude stadspoort. Bij de stadspoort staat het Vespasianusmonument, van daar wandel je verder (auto’s kunnen er niet door) over een straat met aan weerszijden zuilen en Romeinse gebouwen. Ook zijn er nog veel oude huizen die in goede staat verkeren.

In het oude Romeinse badhuis is een klein historisch museum gevestigd waar allerlei artefacten die tijdens de opgravingen gevonden zijn, zijn tentoongesteld. Rondom Side zie je overal nog overblijfselen van de oude stadsmuur en een paar graftempels.