Kekova

Kekova is een pareltje aan de Turkse Rivièra; je kunt gerust zeggen dat het één van de mooiste historische stadjes van de Turkse zuidkust is. Kekova is een eilandje, gelegen voor de kust tussen Kas en Demre. Vanuit deze twee plaatsen kun je het eiland per boot bereiken.

Geschiedenis

Rond de 5 e eeuw vóór Christus was Lycia een belangrijk koninkrijk. In de streek rond Side zijn er uit die tijd veel overblijfselen te vinden. Maar één van de belangrijkste overblijfselen is de verzonken stad van Kekova. Aan de noordkant van het eiland ontwikkelde zich de Lycische stad Dolikisthe. In de 2 e eeuw na Christus vonden er echter een paar zware aardbevingen plaats, waardoor de stad gedeeltelijk werd verwoest en onder water is komen te staan. Later, in de tijd van het Byzantijnse Rijk, werd de stad heropgebouwd. Maar na een aantal Arabische invallen werd de stad verlaten.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

Bezoek aan Kekova

Aangezien de antieke stad zich op een eiland bevindt en half verzonken is, bezoek je Kekova met de boot. De tocht er naar toe is al een belevenis; geniet onderweg van fraaie, achteraf gelegen baaien en grotten langs de kust. Bij Kekova zie je de verzonken stad door het glasheldere water en natuurlijk de delen van de ruïnes die boven het water uitsteken. Op het eiland kun je het kasteel van Kekova bezoeken, het bevat een antiek theater en de overblijfselen van een badhuis. Meestal wordt je op de boot een lunch aangeboden. Bij de baaien rond het eiland kun je heerlijk zwemmen en genieten van de prachtige natuur om je heen. Bezoek ook de Blauwe Grot; één van de grootste en meest indrukwekkende grotten aan de Turkse zuidkust.

Omdat op deze historische plaats nog vele artefacten onder het wateroppervlak zijn, wordt het eiland ter bescherming en voorzorg streng bewaakt.

 

.