Myra

Een onvergetelijke excursie vanuit Side brengt je naar de eeuwenoude stad Myra. Myra, de stad waar Sinterklaas bisschop was, ligt vlak bij de hedendaagse stad Demre, op ongeveer 220 km van Side.

Geschiedenis van Myra

Hoewel het niet helemaal duidelijk is, gaat men ervan uit dat Myra werd gesticht in de 5de eeuw v. Chr. Later, in 6 v Chr., werd de plaats lid van het Lycisch Verbond. De beschermgodin van Myra was Artemis Eleutheria (Cybele), maar Zeus, Athena en Tyche werden ook aanbeden. De tempel voor Artemis werd bij een aardbeving in 141 verwoest, maar later opnieuw gebouwd.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

Later, met de Romeinse verovering, werd Myra bekeerd tot het christendom. Paulus schijnt de haven in 59 bezocht te hebben, om er van schip te wisselen en rond het jaar 300 werd Sint Nicolaas de bisschop van Myra.

In 809 werd de stad veroverd door de Arabische troepen van Haroen ar-Rashid, waarna de plaats in verval raakte. Myra werd weer heroverd door de Romeinen, maar aan het begin van de 12 e eeuw veroverde de islamitische Seltsjoeken de stad. De beenderen van Nicolaas kwamen in handen van kooplieden uit Bari. De jaren daarna viel Myra onder gezag van het sultanaat Rûm, totdat in de 13e eeuw de Karamanid-stam uit Anatolië de macht overnam en in 1468 werd Myra onderdeel van het Ottomaanse Rijk.

Toeristische attractie

Vandaag de dag kun je in Myra het prachtige Romeins-Griekse theater bezoeken en twee bijzondere begraafplaatsen, uitgehouwen uit de kliffen met gevels, deuren en ramen. In Demre bezoek je natuurlijk de Sint Nicolaasbasiliek. De kerk werd oorspronkelijk in de 6 e eeuw gebouwd, maar het huidige bouwwerk stamt grotendeels uit de 8 e eeuw. Nicolaas stierf hier in 342. Jaarlijks, in december, wordt er een Sint Nicolaas herdenkingsbijeenkomst gehouden die vele bezoekers trekt.