Cappadocië

Cappadocië-39196.jpgVanuit Side kun je fantastische excursies meemaken; onder andere een (meerdaagse) excursie naar de prachtige streek Cappadocië.

Meestal begint de tocht in het Taurusgebergte. Je komt hier rondtrekkende nomaden met lastdieren, zoals kamelen tegen en stopt bij het Beysehir-meer waar je de 13 e eeuwse, houten Tahta Camii moskee kunt bekijken. Konya was de hoofdstad van de Seltsjoeken en kent een paar mooie bezienswaardigheden. Bezoek er het Mevlana-klooster en de Selimiye moskee en bewonderen eeuwenoud serviesgoed in het keramiek museum. Mevlana was in de 13 e eeuw een belangrijke imam en stichter van de soefistische orde van de ‘Dansende Derwishen’. Het klooster is nu een museum en bedevaartsplaats en het graf van Mevlana, met de groen betegelde toren, trekt veel bezoekers, ook onder de Turken.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

In tufsteen uitgehakte dorpen

Maar Cappadocië staat vooral bekend door het fascinerende landschap met de typisch gevormde pilaren en rotswoningen. Het landschap is ontstaan door diverse vulkaanuitbarstingen, zo’n 30 miljoen jaar geleden. Het hele gebied werd bedolven door een dikke laag as en lava dat zich in de loop der tijd ontwikkelde tot tufsteen . Deze tufsteenformaties kregen door erosie de typische vormen. Het tufsteen is relatief zacht en de bewoners van de streek hakten hier vanaf de 9 e eeuw hun huizen, kerken en complete dorpen uit in de steenformaties. Vooral de streek bij Ürgüp, Göreme en Nevşehir wordt gekenmerkt door deze fascinerende vormen en grotwoningen. Je kunt hier ook veel kunst- en nijverheid bewonderen en kopen, vooral tapijten zijn prachtig; Cappadocië is dan ook het centrum van tapijtknopers.

Een bezoek aan deze dorpen en kerken met mooie Byzantijnse fresco’s is erg indrukwekkend. Het is haast onvoorstelbaar dat de mensen zo geleefd hebben! Laat het bijzondere landschap helemaal op je inwerken want Cappadocië is niet voor niets een populaire bestemming voor toeristen!