Tips Side

Na duizenden jaren van hernieuwde bewoners van Side, van de oude Grieken, Romeinen en Perzen tot piraten, Arabieren en Joden, is het stadje Side aan de Turkse Mediterrane kust wel gewend aan bezoekers. Side (uitgesproken als “sie dee”) ligt aan de Turkse zuidkust ongeveer 70 kilometer van de stad Antalya, een populair en ontwikkeld toeristen resort. Een schiereiland maar 1 kilometer lang en 400 meter breed is een van de beroemdste klassieke bezienswaardigheden in Turkije. Men denkt dat de Grieken Side gesticht hebben in de zevende eeuw voor Christus. De haven en geografie maakten van Side een aantrekkelijk centrum voor andere bezetters zoals Alexander de Grote, Siciliaanse piraten en Romeinen. In de zevende eeuw na Christus bezetten en vernietigden de Arabieren Side. De start van een langzame neergang. In 1895 kwamen Turkse Moslims van Kreta en met hun aankomst begon de opleving van Side. Graag tonen wij u enkele tips voor uw vakantie in Side. De tips zijn verzameld door 2.600 journalisten van over de hele wereld met de beste lokale ideeën en om het meest uit uw vakantie in Side te halen.

Ontdek de ruïnes

Aan het eind van de weg naar de oude stad (antiek Side), staat aan de linkerkant een amfitheater gebouwd in Romeinse stijl omdat Side niet beschikte over een geschikte heuvel voor de meer voorkomende Griekse stijl. Niet zo goed bewaard als het bekendere theater Aspendos, dat ook dichtbij Side ligt, kunnen er nog steeds 20.000 mensen zitten en worden er in de zomermaandenjazz festivals, opera en klassieke concerten gehouden.

In de richting van de Hellenistische hoofdpoort van de antieke stad, slentert u tussen de ruïnes van huizen en winkels. Sommige ruïnes hebben zelfs nog vloeren van mozaïek. Door de poort naar de stad wandelt u door een straat omlijnd met colonnades. De overblijfselen van een Romeins badhuis vindt u hier ook. Dit is nu een museum met Romeinse beelden. Aan de oostelijke kant van het schiereiland, langs de haven links, staan de overblijfselen van de 2.000 jaar oude Tempel van Apollo. Vooral indrukwekkend met zonsondergang. De Turkse overheid heeft de kolommen gerestaureerd die door het zoute zeewater geërodeerd waren.

Bekijk nu de beste Side vakantie aanbiedingen

Hoe te verplaatsen

De beste manier om Side te ontdekken is wandelend. De steegjes verstoppen kleine moskees, boetiek hotels, scheve huisjes en olijftuinen. In de Side haven zijn er boottrips naar Analya, Manavgat of u gaat de zee op om dolfijnen te spotten. Als u echt geluk hebt ziet u deze zelfs vanaf het schiereiland. Op het land is de Dolmus (minibusjes) het frequente en goedkope vervoer en vaak ook een interessante manier om te verplaatsen – als u bereid bent uzelf erin te proppen. Taxi’s zijn beschikbaar maar overleg uw prijs voordat u aan boord klimt voor de reis.

Zon, Zee en zeilen

Side kent lange, hete zomers en korte milde winters. In het hoogseizoen – juli en augustus – bereiken de temperaturen 40 graden Celsius of soms zelfs hoger. Lente en herfst zijn plezierigere tijden om Side te bezoeken met temperaturen tussen 20 en 30 graden. Af en toe treft u wellicht een onweersbui aan die niet op zijn plaats lijkt te zijn.

Zonaanbidders hebben genoeg keus met zowel een strand aan de oostkant als aan de westkant van het schiereiland. De westkant van Side is enige jaren geleden vernieuwd met een wandelpromenade langs restaurants en vijf sterren hotels. De zee is hier ondiep en daarom populair bij sommige toeristen. De oostkant van Side is minder druk en trekt, speciaal op zondag. meer lokale inwoners van Side. Met enkele strandtenten heerst er een meer ontspannen sfeer. Het strand is breder met enkele rotsen en de zee is iets dieper. Perfect voor watersporten en parasailen.

Winkel tot u er bij neervalt

Het centrum van Side is de plaats om te winkelen voor leder, tapijten, aardewerk, designer handtassen, juwelen, horloges en sportwaren. Wees voorbereid om te onderhandelen en ontdek ook de zijstraatjes voor de beste koopjes.

Manavgat, een stad iets ten noorden van Side, is misschien niet zo mooi als Side maar is rijk aan goederen op de goedkope markten twee keer per week en de vele sport- en kledingwinkels. Dit is de plaats om tegen aantrekkelijke prijzen verse aardbeien, kersen, meloenen en vijgen te proberen.

Eten en drinken

Probeer voor goedkope snacks de verse maiskolven of een Durum, een wrap gevuld met de typische donerkebab ingredienten. Voor een paar Turkse lira neemt u de Turkse versie van een pizza genaamd Lahmacun. Een ovaal, dunne deegpizza voorzien van gehakt, kruiden en tomaten. Tegenover de Romeinse baden in de antiek stad biedt het familierestaurant Ocakbasi goed Turks eten in een prachtige tuin omgeven door ruïnes en ook nog eens tegen een goede prijs. Geniet van de grote porties gratis meze. Voor eten in een meer elegante omgeving en voor uitstekende zeezichten probeert u Aphrodite in de haven of Karma daar direct achter.

De Apollonik bar, genoemd naar de Tempel van Apollo, doet al 55 jaar dienst. Het kleine gebouw lijkt op iets uit het sprookje Hans en Grietje. Zit buiten aan tafel onder de zoet geurende druivenstokken en bekijk de zonsondergang en probeer de dodelijke cocktails.

Ontdek de omgeving

Maar drie kilometer ten noorden van Manavgat zijn prachtige watervallen in de Manavgat rivier. Boottrips komen hier vanuit Manavgat maar u kunt ook naar de Oymapinar Dam rijden. Een donderende toren van water. Dichtbij is het Groene Meer, genaamd naar de kleur van het water. Dit is een rustige plaats om te ontsnappen aan de hitte. Restaurants, waar u kunt eten aan het meer en zwemmen vanaf drijvende steigers, vindt u via borden langs de weg. Als de ruïnes van Side u inspiratie geven voor meer geschiedenis dan vindt u het best bewaarde antieke theater Aspendos tussen Side en Antalya. Verder naar het westen vindt u de ruïnes van Perge inclusief een akropolis uit het bronzen tijdperk. Ten noorden van Antalya in het binnenland vindt u Pamukkale, of “katoenkasteel”. Een bezienswaardigheid op de werelderfgoedlijst. Warmwaterbronnen liggen in witte terrassen die al duizenden jaren in ontwikkeling zijn door gecarboniseerde mineralen in het water.